Így tudtok klipet beküldeni a VIVA-nak!

A VIVA körülbelül heti 140 órában játszik zenei klipeket, és műsoridejének jelentős hányadát a színvonalas és ígéretes hazai könnyűzenei tehetségek bemutatásának és népszerűsítésének szenteli. Munkatársaink folyamatosan keresik az új, tehetséges előadókat és a kreatív, friss klipeket. Ezt a folyamatot szeretnénk egyszerűbbé, gyorsabbá és átláthatóbbá tenni az alábbi tudnivalók közreadásával.

 

HOGYAN TUDOK BEKÜLDENI KLIPET A VIVA-NAK?

Töltsd fel bármelyik online videómegosztó oldalra a klipedet (lehet publikus, privát vagy jelszóval védett link is) és küldd el a linket, egy rövid bemutatkozó leírást és egy zenekari fotót a klip@vimn.com e-mailcímre.

Minden héten megnézzük az újonnan érkező klipeket és döntünk arról, mi kerül fel a VIVA játszási listájába. A kiválasztott klipek képviselőivel emailben vesszük fel a kapcsolatot, és elküldjük a leadáshoz szükséges adatlapot és technikai specifikációkat. A nagy számú megkeresés miatt csak a játszási listára bekerült klipek képviselőit tudjuk értesíteni.

 

MI ALAPJÁN DÖNTI EL A VIVA, HOGY MELYIK KLIPEKET TESZI ADÁSBA?

Ahogy minden tévécsatornának, a VIVA-nak is van egy pontosan meghatározott arculata, stílusa és célcsoportja, illetve egy ezek alapján kialakított zenei stratégiája. Amikor egy új klipet elbírálunk, elsősorban azt nézzük meg, hogy ezzel a zenei stratégiával egyezik-e.

 

HÁNY ÚJ KLIPET VESZ FEL JÁTSZÁSI LISTÁJÁBA A VIVA?

Kutatási adatok segítségével határozzuk meg, hogy milyen gyakorisággal ismételjük a videoklipeket a VIVA-n. Ez alapján találjuk ki, hogy hány dal szerepeljen az aktuális játszási listánkon. Ha egy időben jelenik meg egy csomó szuper dal, sajnos előfordulhat, hogy nem tudunk játszani egy olyan klipet, amelyet egyébként örömmel adásba tettünk volna. A műsoridőnk véges, úgyhogy a klipek száma is korlátozott.

 

MILYEN MŰFAJÚ ZENEKÉT JÁTSZIK A VIVA?

A VIVA a célcsoportjához igazítja zenei stratégiáját, elsősorban mainstream pop, rock, dance és hiphop zenéket játszik. Ha egy klipet nem játszunk, az sokszor nem azért van, mert nem tartjuk zeneileg értékesnek, hanem azért, mert a csatorna célcsoportjával és a VIVA pozícionálásával, zenei stratégiájával nem egyezik.

 

AKKOR IS BEKERÜLHET A KLIPEM A VIVA-RA, HA NINCS KIADÓM VAGY MENEDZSMENTEM?

Persze! Előadók is küldhetnek nekünk klipeket. Minden klipet ugyanazon szempontok alapján bírálunk el, teljesen mindegy, hogy ki küldte be.

 

LEHET TERMÉKMEGJELENÍTÉS, MÁRKAJELZÉS, LOGÓ A KLIPBEN?

Ha már leforgattad a klipedet és szeretnéd, hogy játsszuk a VIVA-n, arra kérünk, hogy a hozzánk eljutatott verzióból vágd ki vagy takard ki a márkajelzéseket, még akkor is, ha nem szponzorált a megjelenő cég vagy márka. Ez nem csak az új előadókra vonatkozik, hiszen ebből a szempontból sem teszünk különbséget az egyes hazai előadók, illetve a hazai és külföldi előadók között: minden esetben azt kérjük az előadóktól és a kiadóktól, hogy márkajelzésektől mentes klipváltozatot bocsássanak rendelkezésünkre a televíziós bemutatáshoz.

Ennek két oka van: Egyrészt szeretnénk elkerülni, hogy a klipek tele legyenek reklámokkal, mert ez rontaná a nézői élményt. Másrészt kereskedelmi csatornaként a VIVA jelentős mértékben reklámbevételekből finanszírozza működését, ami csak akkor lehetséges, ha a műsorait maga értékesíti. Amennyiben akár hazai, akár nemzetközi szinten egy háromoldalú kereskedelmi megállapodás születik a VIVA vagy a Viacom, illetve az előadó képviselője és a reklámozó között, akkor lehet termékmegjelenítés is egy videoklipben – de ez is csak abban az esetben fordulhat elő, ha zeneileg a klip megegyezik a VIVA stratégiájával, és a termékmegjelenítés megfelel az irányadó törvényi szabályozásoknak.

 

SZOKOTT KÉRNI MÓDOSÍTÁSOKAT A KLIPBEN A VIVA

Jellemzően három oka van annak, ha egy klipet módosítani kell ahhoz, hogy adásba kerülhessen: meghaladja a szerkeszthető hosszúságot, korhatáros tartalom vagy márkajelzések vannak benne. Ilyen esetekben a VIVA szerkesztői javasolják a klip beküldőjének, hogy módosítsa a klipet. Ha a klip beküldője nem kívánja módosítani, azt természetesen elfogadjuk, de amennyiben a VIVA úgy ítéli meg, hogy a beküldött verzió nem felel meg szerkesztési elveinek, akkor elállhat a klip játszásától.

 

HÁNY PERCES KLIPEKET FOGAD EL A VIVA?

Nincs konkrét limit, de mivel figyelembe kell vennünk a reklámszünetekre vonatkozó törvényi szabályozásokat, előfordulhat, hogy a lényegesen hosszú videoklipeket nem tudjuk adásba szerkeszteni, mert túllógnának a műsoridőn. Azt javasoljuk minden előadónak és kiadónak, hogy a szerkeszthetőség érdekében 3-4 perc körüli klipeket készítsenek.

 

FIZET A VIVA AZÉRT, HA ADÁSBA TESZ EGY KLIPET?

Közvetlenül a klip beküldőjének nem, de a VIVA a reklámbevételének egy jelentős részét a szerzőket, előadókat, filmgyártókat és zenei kiadókat képviselő közös jogkezelő szervezeteknek fizeti be, akiknek rendszeresen küld részletes tájékoztatást arról, hogy milyen klipeket és hányszor szerkesztett adásba. Amikor a közös jogkezelők elosztják az összegeket tagjaik között, a VIVA lejátszásait is figyelembe veszik.

 

HOGYAN JUTNAK HOZZÁ A SZERZŐK, ELŐADÓK, KIADÓK, FILMGYÁRTÓK A VIVA ÁLTAL BEFIZETETT JOGDÍJHOZ?

Szerzőknek az Artisjusnál, kiadóknak a Mahasznál, előadóknak az EJI-nél, videoklip-készítőknek a Phonojusnál kell ehhez regisztrálni és bejelenteni a műveket. Kérjük, keressétek fel ezeket a közös jogkezelőket, a jogdíj elosztásáról ők tudnak további információval szolgálni.

 

MIÉRT NEM KÖZVETLENÜL A SZERZŐKNEK ÉS ELŐADÓKNAK FIZETI A JOGDÍJAKAT A VIVA?

A szerzői jogi törvény értelmében erre nincs lehetőségünk, minden jogdíj kifizetése közös jogkezelőkön keresztül történik. További infót a törvényről itt találsz:

http://www.sztnh.gov.hu/hu/szakmai-oldalak/jogforrasok-0#magyar

 

ADÁSBA KERÜLHET OLYAN KLIP IS, AMELY MÁR MEGJELENT MÁS CSATORNÁN VAGY ONLINE FELÜLETEN?

Igen, bár nagyobb esély van arra, hogy kiemelten játsszuk a klipet, ha a műsorra tűzés előtt nem volt látható máshol.

 

VAN EGY ÚJ DALOM, DE CSAK AKKOR FORGATNÉK HOZZÁ KLIPET, HA JÁTSZANÁ A VIVA. HA ELKÜLDÖM A DALT, MEGMONDJÁTOK, HOGY ÉRDEMES-E KLIPET FORGATNI HOZZÁ?

Ha van egy új dalod, szívesen meghallgatjuk és megmondjuk, hogy zeneileg megfelel-e a VIVA stratégiájának. De biztosan csak a klip megtekintése után tudjuk megmondani, hogy játszanánk-e a VIVA-n.

 

LEHETNEK KORHATÁROS TARTALMAK A KLIPEKBEN?

A korhatár-besorolásnál az erre vonatkozó törvények szerint járunk el. Olyan klipeket, amelyek károsak lehetnek a gyermekek és fiatalok szellemi fejlődésére, nem teszünk adásba főműsoridőben.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.